אם אתם הורים לילד מאוד תזזיתי, מאוד רגיש, ילד "לא נוח"- שכל דבר מציק לו, ששום תוכנית התנהגותית או כדור לקשב אינו משפיע עליו, כדאי מאוד שתשמעו מעט על ההפרעה הזו, שלצערי הרב אינה מוכרת לאנשי טיפול רבים וחבל שכך, היא ניתנת לטיפול!!!

2 דקות על הפרעה בעיבוד החושי

–SPD  (sensory processing disorder)

*** (מכונה גם לקות באינטגרציה החושית DSI)

ילד שנמנע ממגע עם חפצים או אנשים, מגיב באופן חריג לבדים, קולות ומגע קל ובלתי צפוי, יד שאינן מודע לפנים, ידיים ובגדים מלוכלכים או דווקא ילד שאוהב להתלכלך באופן קיצוני, שלועס שרוולים, שמתחכך כנגד חפצים או קירות- הוא ילד שייתכן וסובל מהפרעה זו. ילד שנרתע מתנועה יזומה, חס חוסר בטחון לגבי שיווי המשקל שלו, אינו מגן על עצמו מפני נפילה, אוהב להתנדנד זמן רב ואינו מקבל סחרחורת- הוא ילד שחשוד בהפרעה בעיבוד החושי – אלו רק כמה דוגמאות מעטות ושכיחות….

היא אמנם מזכירה בעיות התנהגות, בעיות רגשיות, הפרעות קשב, לקות למידה או היפראקטיביות אך למעשה המקור שלה שונה ולכן הטיפול בהתאם. עם זאת, SPD לעיתים קרובות מתקיים לצד בעיות נוספות כגון ויסות עצמי (מצבי רוח, הרגעות לאחר התעוררות וכו), בעיות שינה (עודף או להפך, ילדי "אנרג'ייזר" שמסרבים לישון), אכילה (עצם הישיבה, תגובתיות יתר למגע, מרקם, טעם מובחן מידי או בכלל רגישות בפה ("דפנסיביות אוראליות")), ADHD , דיסלקציה, אוטיזם, מוטיזם ועוד….

מהי ההפרעה בעיבוד חושי?

למעשה- זהו שיבוש של האופן בו המידע נקלט באמצעות החושים ועובר למערכת העצבים- התוצאה: התנהגויות מבלבלות, מתסכלות שעלולות להרגיז את הילד ואת הסביבה כאחת. ילד שנעדר כישורי עזרה עצמית, תוקפן, מכונס בעצמו או אימפולסיבי, עלול להמנע מפעילויות רבות.

כמה גבולות שנציב מול הילד- לא נצליח להשתלט עליו…התסכול של שני הצדדים גבוה כמובן במצב שכזה.

צריך להבין בראש ובראשונה כי הילד אינו יכול להגיב למידע החושי על מנת להתנהג בדרך משמעותית ועקבית, תכנון פעולות בעייתי עבורו וביצוע משימות לעיתים קשה מנשוא וכן רכישת מיומנויות חדשות וסתגלניות.  כך למשל יתקשה להבין סימני אזהרה מהסביבה כגון שימת מעיל בקור, או לנגב את אפו כאשר אינו חש את הנזלת נוטפת ממנו.

 מאבחנים כי –    הבעיה מפריעה לילד- לא נעימה, מפריעה לתפקוד שלו ושל הסביבה ומכיוון שחלק מהסיבה שזה כל כך בולט כיום היא כי יש אבחון (אולי יתר) של הפרעות קשב וריכוז וכך יש בכיתה/גן ילדים מתפקדים יותר באמצעות עזרה תרופתית, ומכיוון שבעבר חושינו קיבלו הזנה טובה יותר כאשר היינו במגרש משחקים ללא תיווך וניתנה לנו הזדמנות לקפוץ, לרוץ, להתנדנד ולפרק דברים עם פחות "משטר".

חשיבות אבחון נכון :

  • מניעת  בעיות חברתיות
  • מניעת חוויות תסכול לילד ולסביבה
  • התאמת צרכים
  • הגברת מוטיבציה ללמידה.

מוכר לכם? חושדים?  

קבעו תור למרפאה בעיסוק מומחית בהפרעה בעיבוד חושי/ נוירולוג התפתחותי

התחילו לתעד את ילדיכם כדיי לייעל את האבחון והמלצות הטיפול :

התנהגות תאריך ושעה נסיבות
 התפרצות זעם 11 בנובמבר, שעה 7:00 בבוקר טוען שהחולצה מגרדת לו, מסרב להתלבש
זרק את עצמו על רצפה 12 בנובמבר שעה 18:22 חשבתי שירצה גבינה לבנה במקום חומוס …
     
     

לאחר האבחון תוכלו לדעת באיזה תחום רצוי וניתן לחזק את ילדכם וניתן יהיה להתאים טיפול וחיזוק בהתאם, ייתכן שתופנו למטפל רגשי המומחה בבעיות וויסות,  אולי למרפאה בעיסוק ואולי תסתפקו בהמלצות או הדרכות לביתכם לפי התחום בו קיימת הלקות החושית.

ניתן לטפל בהפרעה בעיבוד חושי!!! חשיבות קריטית להתערבות בגיל הצעיר ביותר שניתן!

הלקות תישאר אמנם אבל יכולותיו של הילד להתמודד עם האתגרים שמציב לו העולם תגדל והתסכול שלו ושל הסביבה יקטן.
סוד הקסם- התאמה של צרכים ותרגול מהנה וקל של החושים באמצעות תרגילים ספציפיים. ילדים לומדים באמצעות עשייה- אל תתפתו לעשות במקומם. רוצים לשמוע עוד?

מוזמנים לקרוא את המאמר על איך טיפול במוזיקה עוזר להפרעות בויסות החושי כאן

וכן
מוזמנים ליצור קשר ולתאם פגישה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

3 × one =

© 2025 הדס שמואל.

בניה - שמרת דיגיטל - מומחה מחשוב ואינטרנט, עיצוב - סטודיו לעיצוב הלית קלכמן

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support